Zeleninové smoothie z mrkve, petržele a jablka, několik vlašských ořechů
Ingredience:
Vlašské ořechy (20 g), jablko (1 ks), mrkev (1 ks), petržel (1 ks).
Postup přípravy:
Zeleninu důkladně očistíme a oloupeme. Dáme do mixéru, přidáme omyté a nakrájené jablko zbavené jadřince a mixujeme na smoothie. Postupně přiléváme vodu. Podáváme s hrstí vlašských ořechů.
Smoothie z lesních plodů se švestkami
Ingredience:
Borůvky (50 g), ostružiny (50 g), maliny (50 g), švestky (3 ks), rýžové mléko (200 ml), chia semínka (3 ČL).
Avokádové smoothie s okurkou
Ingredience:
Banán (1 ks), avokádo (1/2 ks), špenát (hrst), okurka (kousek), mandlové mléko (200 ml), mandle (2 PL).
Pomerančové smoothie se zázvorem
Ingredience:
Pomeranč (1 ks), střední mrkev (1 ks), bílý jogurt (200 ml), zázvor (kousek), goji (1 PL).
Hruškové smoothie s kiwi
Ingredience:
Hruška (1 ks), kiwi (2 ks), citrónová šťáva (2 PL), bílý jogurt (200 ml), slunečnicová semínka (1 hrst).
Jablkové smoothie s řepou
Ingredience:
Jablka (2 ks), malá mrkev (1 ks), malá červená řepa (1 ks), dýňová semínka (2 PL), mandlové mléko (200 ml), čerstvá máta (1 PL), med (1 PL).
Ananasové smoothie s kokosem
Ingredience:
Banán (1 ks), ananas (1/4 ks), kokos (2 PL), limetka (1/4 ks), kokosové mléko (200 ml), chia semínka (1 ČL).
Chia puding s jahodami a zakysanou smetanou (4 P)
Ingredience:
Mléko (250 ml), chia semínka (3 PL), med /cukr k oslazení, jahody, zakysaná smetana + cukr, mletá skořice.
Postup přípravy:
V misce smícháme mléko s chia semínky a podle chuti osladíme. Promícháme, přikryjeme a dáme přes noc do lednice. Můžeme čas od času promíchat (není nutné). Druhý den rozdělíme do skleniček, poklademe jahodami a na ně dáme oslazenou zakysanou smetanu. Posypeme skořicí a dozdobíme čerstvou jahodou. Necháme chvilku vychladit (2 hodiny stačí) a můžeme podávat.
Vajíčkové muffiny s krůtí šunkou (6 P)
Ingredience:
Paprika (100 g), jarní cibulka (1 ks), pepř, tymián, sůl, krůtí šunka (200 g), slepičí vejce (10 ks), mozzarella (100 g), listový špenát (150 g).
Postup přípravy:
Troubu předehřejeme na 160°C. V míse si vyšleháme všechna vejce. Cibulku, mozzarellu, špenát a papriku nakrájíme najemno, šunku na menší kostičky a přidáme do mísy k vajíčkům. Směs osolíme, opepříme a ochutíme tymiánem. Vzniklé těsto rozdělíme rovnoměrně do formiček na muffiny (12 ks), dáme do trouby a pečeme 8-10 minut. Muffiny můžeme podávat hned po upečení i studené.
Chia krekry s koprovou pomazánkou (7 P)
Ingredience:
Mandle (70 g), slunečnicová semínka (175 g), chia semínka (70 g), sůl, pepř, strouhaný parmazán (35 g), prášek do pečiva (1/2 ČL), vejce (1 ks), olivový olej (5 g), voda (15 ml), polotučný tvaroh (140 g),
salátová okurka (180 g), česnek (1 stroužek), čerstvý kopr (3 snítky).
Postup přípravy:
Troubu předehřejeme na 160 °C. Mandle, slunečnicová semínka, chia semínka, sůl a pepř rozdrtíme v mixéru (cca 30 sekund). Pak dáme směs do mísy, přidáme parmazán, prášek do pečiva, olej, vodu, vejce a promícháme. Směs dobře prohněteme, a na pečicím papíře vyválíme na tloušťku asi 5 mm. Vykrojíme čtverečky (cca 4 cm), dáme znovu na plech s pečicím papírem a pečeme asi 30 minut, ideálně využijeme funkci Crisp. Necháme vychladnou.
Podáváme s pomazánkou z tvarohu, nastrouhané okurky, prolisovaného česneku a nasekaného kopru.
TIP:
Do pomazánky můžete přidat také uzeného lososa nakrájeného nadrobno nebo uvařené vejce.